Οι κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως μετά από ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο κωδικοποίησαν τις προτάσεις τους για όλα τα επιμέρους προβλήματα που έχουν απαξιώσει σήμερα το Πάρκο, από την καθαριότητα και το πράσινο μέχρι την ασφάλεια και τη λειτουργία των τουαλετών. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις που θα αποκαταστήσουν άμεσα το Πεδίο του Άρεως, ως έναν ζωντανό, πράσινο, ασφαλή, κεντρικό δημόσιο χώρο που θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας.
- ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
– Οι 4 υπάλληλοι καθαριότητας να αναλάβουν εντός 2-3 μηνών τον καθαρισμό από τα «μικρά» σκουπίδια όλων των παρτεριών του Πάρκου (συνήθως χαρτομάντιλα, προφυλακτικά, σύριγγες). Συνεχής στο εξής τακτικός επανέλεγχος (π.χ. κάθε 3 μήνες) για την συντήρηση της καθαριότητας στο έδαφος.
– Παρτέρια που έχουν επαρκείς κενούς χώρους να καθαριστούν σε υπέρτατο, από πλευράς υγιεινής, βαθμό, ίσως με απομάκρυνση του επιφανειακού στρώματος χώματος και εναπόθεση νέου ώστε να είναι επισκέψιμα από οικογένειες και παιδιά χωρίς τον φόβο και την απέχθεια που σήμερα προκαλούν.
- ΠΡΑΣΙΝΟ
– Να καθαριστούν τα παρτέρια από τα αγριόχορτα που γεμίζουν την συντριπτική πλειοψηφία της επιφάνειάς τους.
– Να αντικατασταθούν τα κομμένα δένδρα που αφαιρέθηκαν λόγω ξηρασίας ή ασθένειας.
– Να λειτουργήσουν τα φυτώρια και ο βοτανικός κήπος.
- ΝΕΡΑ
– Να μελετηθεί νέο σύστημα ποτίσματος. Τα δεκάδες χιλιόμετρα πλαστικών κατεστραμμένων σωλήνων ποτίσματος δίνουν εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου στο Πάρκο.
– Να υπάρχει έλεγχος από τους φύλακες για τις μεγάλες διαρροές, είτε από καταστροφή είτε από ατύχημα, και να εκπαιδευτούν να κλείνουν οι ίδιοι τις σχετικές βάνες
– Να χρησιμοποιείται νερό από τις γεωτρήσεις για το πότισμα, που σήμερα δεν λειτουργούν.
– Να τοποθετηθούν δημόσιες βρύσες σε στρατηγικά σημεία του Πάρκου. Σε περίπτωση βανδαλισμού/καταστροφής να κλείνουν από τους φύλακες και να επισκευάζονται άμεσα.
– Να λειτουργήσουν, επιτέλους, οι υδάτινες διαδρομές και τα συντριβάνια (πλατάνια, ροδώνας, γαρδένια).
- ΚΤΙΡΙΑ -ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
– Να λειτουργήσουν άμεσα, με οποιοδήποτε τρόπο το περίπτερο και το αναψυκτήριο της Γαρδένιας.
– Το νέο-ανακαινισμένο κτίριο Οικονομίδη να ανοίξει για πολιτιστικές/εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωσή του. Να προσφέρεται και για εκδηλώσεις των κινήσεων πολιτών.
– Να μελετηθεί και να κατασκευαστεί απλή υποδομή για τους ηλικιωμένους που παίζουν σκάκι κλπ κοντά στην Γαρδένια (Πάγκοι με πλάτη, τραπέζια, ίσκιος, προστασία από αέρα ή/και βροχή, διαθεσιμότητα νερού/αναψυκτικών/καφέ/τουαλέτας).
- Να συμπληρωθούν και να λειτουργήσουν ασφαλώς για τα παιδιά με μόνιμη φύλαξη και οι τρεις παιδικές χαρές στο Πάρκο.
- Να ξεκινήσει άμεσα μελέτη επανακατασκευής/ανακαίνισης του Green Park και να μισθωθεί σαν αναψυκτήριο και πιθανώς για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
- ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
– Οι δύο μόνιμες τουαλέτες να λειτουργήσουν άμεσα, εξασφαλίζοντας όμως μόνιμη παρουσία και καθαριότητα από προσωπικό. Να λειτουργούν 8πμ- την δύση του ηλίου.
– Να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες σε όλες τις εισόδους του Πεδίου του Άρεως με καθημερινό έλεγχο και καθαρισμό είτε από προσωπικό της αρμόδιας αρχής είτε σαν υποχρέωση του εργολάβου που θα τις εγκαταστήσει.
- ΦΩΤΙΣΜΟΣ
– Να λειτουργεί σταθερά ο υψηλός φωτισμός παντού (και στο Πεδίο του Άρεως και στην συνδεδεμένη πλατεία Πρωτομαγιάς). Τυχόν βανδαλισμοί/καταστροφές να επισκευάζονται άμεσα ώστε να αποθαρρύνονται οι «φίλοι του σκοταδιού». Ο χαμηλός φωτισμός να αξιολογηθεί αν μπορεί να προστατευθεί από βανδαλισμούς. Αν όχι, να αντικατασταθεί με υψηλό.
- ΦΥΛΑΞΗ
– Η ιδιωτική φύλαξη να έχει τηλεφωνικό αριθμό ανάγκης για κλήσεις από επισκέπτες που να είναι γνωστό με αναρτήσεις μέσα στο Πάρκο και να κυκλοφορούν συνεχώς πεζή (ανεξάρτητα από την περιπολία αυτοκινήτου) και να μην κάθονται σε συγκεκριμένα μόνο μέρη στο Πάρκο. Να χτυπάνε κάρτες που να επιβεβαιώνει τη συνεχή κίνησή τους.
– Η ιδιωτική φύλαξη να κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία του πάρκου και ιδιαίτερα στις παιδικές χαρές (που απαιτείται μόνιμη φύλαξη) και όπου αλλού συχνάζουν επισκέπτες για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.
– Να υπάρχει, σε συνεργασία με την αστυνομία, μόνιμο ζευγάρι αστυνομικών που θα περιπολούν πεζοί ή με όχημα μέσα στο πάρκο 7Χ24Χ365. Σε περίπτωση που οι φύλακες δεν μπορούν να χειριστούν μια κατάσταση (που συμβαίνει πολύ συχνά) να καλούνται για άμεση παρέμβαση
– Να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα φύλαξης για να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών και η παιδική/εφηβική πορνεία μέσα και στις παρυφές του πάρκου.
- ΣΚΥΛΙΑ
– Να δοθεί περιφραγμένος επαρκής χώρος για τα σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να αφήνουν για κάποιο χρόνο ελεύθερα.
– Στον υπόλοιπο χώρο του Πάρκου να είναι υποχρεωτικό το λουρί με αντικίνητρο την επιβολή προστίμου.
- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
– Απαιτείται να υπάρχουν βασικές ειδικότητες μόνιμου προσωπικού για τη συνεχή συντήρηση των ζημιών/αστοχιών στο Πάρκο. Εποχικές εργασίες, ειδικότητες που δεν απαιτούνται να υπάρχουν μόνιμα, εργασίες που απαιτούν εξειδικευμένες υποδομές να γίνονται από εξωτερικούς συνεργάτες. Οι σχετικές εργολαβίες να προγραμματίζονται έγκαιρα για να μην υπάρχει ο μόνιμη δικαιολογία της αρμόδιας αρχής για καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας.
– Το μόνιμο προσωπικό να έχει την υπευθυνότητα της παρακολούθησης των εργολάβων και να είναι υπόλογο για τυχόν κακοτεχνίες/παραλείψεις/ασυνέπειες.
- ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
– Η αρμόδια αρχή να συντάσσει ετήσιο προϋπολογισμό του Πάρκου αναλυτικά ανά τομέα (καθαριότητα, πράσινο, φύλαξη, υποδομές, προσωπικό) και μαζί με τον προϋπολογισμό του επομένου έτους να συντάσσει απολογισμό στο προηγούμενου.
- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
– Να θεσμοποιηθεί επιτροπή παρακολούθησης του Πεδίου του Άρεως που να συμμετέχουν εκπρόσωποι των κινήσεων για το Πάρκο. Να συνέρχεται τακτικά και να έχει την δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις με υποχρέωση απαντήσεων από την αρμόδια αρχή.
- ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΠΟΡΝΕΙΑ
Οι κινήσεις πολιτών για το Πεδίο του Άρεως δεν έχουν τη εξειδίκευση για να προτείνουν συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης αυτών των σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων Καταθέτουν όμως τα εξής:
– Ένα πάρκο είναι εντελώς ασύμβατο με πιάτσα εμπορίου ναρκωτικών και γενικότερη παρανομία. Η διαμόρφωσή του με δένδρα, δρομάκια κλπ απαιτεί για την απόλαυσή του πλήρες αίσθημα ασφαλείας. Ως μοναδικός χώρος φυγής από την αστική πραγματικότητα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια λογική όπως οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος π.χ. πλατεία. Τα πάρκα είναι ελάχιστα (και το Πεδίο του Άρεως μοναδικό) για τα δεδομένα της πόλης μας και σαν τέτοια θα πρέπει να προστατεύονται.
– Τα κέντρα αποτοξίνωσης λογικά περιθάλπουν ένα μικρό ποσοστό τοξικοεξαρτημένων. Οι υπόλοιποι για να μην περιφέρονται, όπως γίνεται σήμερα στο Πάρκο ή στην πόλη, απαιτείται να υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές για κατάλυμα και φροντίδα τους, ανεξάρτητα από την επιθυμία τους να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
– Ανεξάρτητα αν θα υλοποιηθεί η πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων για ελεγχόμενη χρήση, οι υποδομές καταλύματος και φροντίδας πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα αν και δυστυχώς δεν προβλέπονται δεσμευτικά στην σύμβαση συνεργασίας Δήμου, Περιφέρειας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ.
Όλα όσα αναφέρονται στις προτάσεις αυτές είναι προϋποθέσεις ώστε να είναι σε μόνιμη βάση λειτουργικό το Πάρκο, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι και να πλαισιωθεί με εκδηλώσεις πολιτιστικές, αθλητικές, εκδρομές μαθητών ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου και να γίνει Πάρκο όπως ήταν για πολλά χρόνια, σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.

