Ξέχασαν το Πεδίον του Άρεως!

του Δημήτρη Καλαντζή.

Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη και, αναλόγως με την εφαρμογή τους, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Πρόκειται για τον «Νέο Περίπατο της Αθήνας», κατά τον οποίο σημαντικά τμήματα του κέντρου (η σημαντικά τμήματα κεντρικών οδών του κέντρου) πεζοδρομούνται, και η κατασκευή δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχουν την πόλη. Κοινό σημείο και των δύο σχεδιασμών;

Αγνοούν τον σημαντικότερο και μεγαλύτερο χώρου πρασίνου που βρίσκεται στα όρια της Πρωτεύουσα, το Πεδίον του Άρεως!

Το Πεδίον του Άρεως μένει συνεχώς πίσω σε όλους τους σχεδιασμούς της πόλης, λόγω της διοικητικής ανωμαλίας να υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στον Δήμο Αθηναίων (όπου και βρίσκεται) με την απατηλή ιδέα ότι δήθεν εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του λεκανοπεδίου (ενώ στην πραγματικότητα μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ούτε τις ανάγκες των γειτόνων του, λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης από τους διαχειριστές του).

Ο «νέος Περίπατος της Αθήνας» σταματά στο Μουσείο και ο νέος (μάλλον, ο πρώτος) ποδηλατόδρομος της Αθήνας περνά από την Αχαρνών και όχι, για παράδειγμα, από τη Μαυρομματαίων.

Γιατί είναι σημαντικό να ενταχθεί το Πεδίον του Άρεως στα δύο αυτά σχέδια;

Διότι θα γινόταν κόμβος επίσκεψης των πιο «φιλικών χρηστών» προς ένα Πάρκο, εκείνων δηλαδή που αγαπούν τους περιπάτους και την ήπια άθληση του ποδηλάτου. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να γινόταν στη Μαυρομματαίων, όπου σήμερα ντουμανιάζει ο κόσμος από τα καυσαέρια των ΚΤΕΛ, ένα πάρκινγκ ποδηλάτων, όπου οι ποδηλάτες θα έρχονταν από όλη την πόλη με τις παρέες και τις οικογένειες του, για να απολαύσουν λίγες ώρες χαλάρωσης μέσα στο Πάρκο. Φανταστείτε επίσης τον κάτοικο και τον επισκέπτη του κέντρου της Αθήνας (ή απλώς του Αρχαιολογικού Μουσείου) να είχε τη δυνατότητα να πάρει με τα πόδια μία πεζοδρομημένη διαδρομή για να καταλήξει στο Πάρκο μας.

Αυτός ο κόσμος είναι και ο πιο ευαίσθητος σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Αυτός ο κόσμος θα γινόταν ο πιο πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια εξασφάλισης του Πάρκου από οποιαδήποτε νέα παρακμή και ερήμωση.

Οι νέοι δρόμοι προς το Πάρκο είναι εγγύηση για το μέλλον του. Ένα μέλλον πράσινο, ειρηνικό και φιλόξενο. Το Πεδίον του Άρεως δεν πρέπει να μείνει εκτός αυτών των σχεδιασμών.

Να μην χαθεί άλλη ευκαιρία.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts