Βιβλιοδωράκια για τις γιορτές part-3: υπέροχα παιδικά βιβλία

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Σήμερα δημοσιεύουμε την τρίτη και τελευταία μίνι λίστα για το 2019 με τρία υπέροχα παιδικά βιβλία. Μικρά βιβλιοδωράκια Part 3 λοιπόν και ξεκινάμε με…

1) Κατερίνα Κρις, Φραντζ Κλάφτα – Άβιβλος συγγραφέας, σελ. 240, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Αυτή είναι η ιστορία του μεγάλου συγγραφέα Φραντζ Κλάφτα – που θα γίνει διάσημος όταν εκδοθεί το αριστούργημά του, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα καταφέρει να γράψει. Είναι θέμα χρόνου πάντως, γιατί το έχει ήδη στο μυαλό του και ξέρει και τους λόγους που το καθιστούν αριστουργηματικό: είναι ελαφρύ για παράδειγμα (ώστε αν πέσει στο κεφάλι σου να μη σε σκοτώσει), αλλά καθόλου «ελαφρύ» από άποψη περιεχομένου. Συγκατοικεί όμως ο Κλάφτα με έναν δεύτερο εαυτό, έναν τύπο «κλάφ’ τα» και αυτό είναι ίσως και το μοναδικό εμπόδιο στην έκδοση του θαυμάσιου αυτού (γιατί περί αυτού πρόκειται  και δεν έχει λόγο ο Φραντζ Κλάφτα να πει ψέματα) βιβλίου. Η Κατερίνα Κρις καταδεικνύει με χιούμορ την κοπιαστική διαδικασία της γραφής και καυτηριάζει τη λίγο-πολύ διαδεδομένη αντίληψη ότι εντέλει ο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ένα βιβλίο. Τα παιδιά θα γελάσουν με τον υπερφίαλο, τεμπέλη και φιλόδοξο Κλάφτα, οι μεγάλοι θα αναγνωρίσουν την κρυμμένη σάτιρα για τον χώρο του βιβλίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της έμπνευσης και της προώθησης ενός μπεστ-σέλερ. Καλογραμμένο και αστείο, στο πρότυπο των υβριδικών βιβλίων που συνδυάζουν το (λιγοστό σχετικά) κείμενό τους με την εικονογράφηση.

2) Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγρ.), Σάντρα Ελευθερίου (εικονογρ.) Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλητος Ιππόλυτος, σελ. 38, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο μικρός φτωχός Ιππόλυτος, τεχνίτης παπουτσιών αναγκάζεται να αφήσει την εμπόλεμη πατρίδα του και να φτάσει, ξυπόλητος πρόσφυγας, σε μία πολιτεία που φημίζεται για τον πλούτο της. Οι κάτοικοι ζουν όλοι με ευημερία, ενώ ο άρχοντάς τους, σπουδαίος κατασκευαστής παπουτσιών, χαρίζει στους υπηκόους του απλόχερα όσα ζευγάρια θέλουν. Έχουν ό,τι ζητήσουν σε αφθονία, είναι όμως και ευτυχισμένοι;

Οι κάτοικοι προσφέρουν στον μικρό Ιππόλυτο παπούτσια, μα εισπράττουν παραξενεμένοι την απάντηση ότι δεν τα θέλει, γιατί δεν του ταιριάζουν. Απομακρύνονται από τον ασυνήθιστο ξένο – αλλά κάποιοι λίγοι αποφασίζουν να τον προσεγγίσουν – και τότε ανακαλύπτουν ότι ούτε και στους ίδιους ταιριάζουν τα παπούτσια που φοράνε.  Σύντομα βλέπουν ότι οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε καλούπια και πως συχνά μια μικρή αλλαγή αρκεί για να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τη ζωή μας.

Ένα παραβολικό παραμύθι για την αξία της διαφορετικότητας και την ανάγκη να μη χάνουμε τον εαυτό μας. Από τον γνωστό συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, σε όμορφη εικονογράφηση της Σάντρας  Ελευθερίου.

3) Τόρμπεν Κούλμαν (συγγρ. και εικονογρ.), Έντισον. Το μυστήριο του χαμένου ποντικοθησαυρού, μτφ. Μαρία Αγγελίδου κ Άγγελος Αγγελίδης, σελ. 110, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο χαρισματικός Κούλμαν, που μας χάρισε όμορφα βιβλία όπως τα Λίντμπεργκ και Άρμστρονγκ επιστρέφει στον περιπετειώδη κόσμο των συμπαθητικών τρωκτικών. Μερικά χρόνια μετά τη μυθική πτήση του ποντικού στο φεγγάρι, πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα των ποντικιών: η γαστριμαργία και το λατρεμένο τους τυρί έχουν περάσει σε δεύτερη θέση, ενώ η επιστήμη γνωρίζει μια μικρή αναγέννηση και στα έγκατα της γης, κάτω από τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, υπάρχουν πλέον και ποντικο-πανεπιστήμια.

Σε ένα εξ αυτών διδάσκει Ιστορία ένας καθηγητής, τον οποίο πλησιάζει μία μέρα το νεαρό ποντίκι της ιστορίας μας.  Κρατά στα χέρια του το παλιό γράμμα, που ανήκε σε πρόγονό του και το οποίο κάνει λόγο για έναν κρυμμένο θησαυρό. Θα καταφέρουν οι δύο ποντικοί να λύσουν το αίνιγμα και να βρουν τον θησαυρό; Εκπληκτική εικονογράφηση από τον Κούλμαν, που συνδυάζει τον ρεαλισμό με το παραμύθι, σε μία πανέμορφη τεχνοτροπία που γεφυρώνει τη Μπέατριξ Πότερ με τον Σάουν Ταν.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts