Δεκατέσσερις ιστορίες για την Αθήνα της κατοχής

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Ένα ξεχωριστό graphic novel, αποτελούμενο από δεκατέσσερις ιστορίες στην Αθήνα της Κατοχής  κυκλοφόρησε τον Ιούλιο η JEMMA PRESS, εκδοτικός που δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και των ελληνικών και μεταφρασμένων comics. Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται ιστορίες μερικών εκ των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών κόμικ (αναφέρονται ενδεικτικά  οι Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Αλέξια Οθωναίου, Soloup, Θανάσης Πέτρου και άλλοι), που άντλησαν το υλικό τους από τεκμηριωμένες ιστορικές πηγές ή προφορικές μαρτυρίες, δημιουργώντας όμως κατά βάση μυθοπλαστικές αφηγήσεις.

Η περίοδος της Κατοχής στην Αθήνα έχει έρθει στο προσκήνιο τόσο με την πρωτοβουλία του δραστήριου ερευνητικά ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη (επιμελητής της παρούσας έκδοσης και εμπνευστής των δράσεων Free Athens, σε έκθεση της οποίας χρωστά την ύπαρξή της και η παρούσα έκδοση), όσο και με την πρόσφατη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συλλογικής μνήμης Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών (σκηνοθεσία: Ξενοφών Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς).

Οι ιστορίες της παρούσας έκδοσης τοποθετούνται σε διάφορες περιοχές της ευρύτερης Αθήνας. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι περιγράφουν τα βιώματα που τους σημάδεψαν: το μικρό παιδί που γλιτώνει τελευταία στιγμή από το μπλόκο, αλλά χάνει στον δρόμο την πολύτιμη τροφή του. Ο Β. Π. που εκτελεί εν ψυχρώ τους εχθρούς, από εκδίκηση για τον θάνατο δικών του. Δύο μέλη της ΠΕΑΝ, που ανατινάζουν τα γραφεία της ΕΣΠΟ και το πληρώνουν με τη ζωή τους. Μία γυναίκα που πουλάει το κορμί της στους εχθρούς για να μπορέσει να ζήσει το παιδί της. Ένα σακί ρεβίθια, που, από επώδυνη τιμωρία μετατρέπεται σε σανίδα σωτηρίας για την οικογένεια που λιμοκτονεί. Δύο Γερμανοί στρατιώτες, παιδιά και αυτοί κάποιων μανάδων, σκοτώνονται στον πόλεμο που τόσο μισούσαν.

Μικρές, δυνατές ιστορίες, η καθεμία με την δική της ιδιαίτερη τεχνοτροπική σφραγίδα. Μία συγκινητική ματιά στην Αθήνα του τότε, μία αξιόλογη έκδοση από τη JEMMA PRESS.

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Κουκουλάς (επιμελητές), Ένα γλυκό ξημέρωμα. Δεκατέσσερις ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής, σελ. 80, εκδ. JEMMA PRESS

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts